Skip to playerSkip to main contentSkip to footer
  • yesterday
Θέση στο νέο ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη διεκδικεί η Ελλάδα

Το στοίχημα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι αν θα καταφέρει να κάνει το επόμενο βήμα και να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : http://gr.euronews.com/2025/12/05/thesi-sto-neo-evropaiko-amyntiko-harti-diekdikei-h-ellada

Γίνε συνδρομητής! ! Το euronews είναι διαθέσιμο σε 12 γλώσσες

Category

🗞
News
Transcript
00:00Φέση στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Χάρτη που διαμορφώνεται διεκδική Ελλάδα και μάλιστα μη συμμετοχή της βιομηχανίας της στο σχεδιασμό, την παραγωγή και την υλοποίηση των αμυντικών έργων.
00:11Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα έως 28 δισεκατομμύρια ευρώ, σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Rearm Europe των 800 δισεκατομμύριων ευρώ, δημιουργούν μια ιστορική ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
00:22Το δοκιμασμένο στην Ερυστρά Σάλα Σαντιντρόουν σύστημα Κένταυρος που έχει κατασκευαστεί από την ΕΑΒ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
00:31Το ενδιαφερόν της γαλλικής ναυάλ που κατασκευάζει τις ελληνικές φρεγάτες Μπελαρά για τον Κένταυρο οδήγησε στην υπογραφή μνημονίου με την ΕΑΒ κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης ΔΕΦΕΑ καθώς και συζητήσεις για την ενσωμάτωση του ελληνικού αντιντρόουν στις φρεγάτες αυτές.
00:45Ο Κένταυρος φτιάχτηκε για να χρησιμοποιηθεί από το στρατό ξηράς όμως βρήκαμε ενδιαφέρον στο πολεμικό ναυτικό και κάναμε κάποιες τροποποιήσεις και τοποθετήθηκε ο Κένταυρος στην ναυτική του πια έκδοση σε δύο φρεγάτες οι οποίες συμμετείχαν στην Ερυθρά Θάλασσα στο πρόγραμμα Ασπίδες
01:10με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία ρίχνοντας συστήματα σε πολύ μεγάλη απόσταση χιλιόμετρων.
01:18Έχει υπογραφθεί σύμβαση με το ΕΛΚΑΚ, το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης και Καινοτομίας, για να τοποθετηθεί ο πρώτος Κένταυρος στην πρώτη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού με μία συνέχεια για τις επόμενες τρεις φρεγάτες.
01:33Το επόμενο παράδειγμα της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας αποτελεί το νέο τακτικό μυεπανδρομένο αερόχημα BlackBerry.
01:43Την καινοτομία που θέλαμε να δείξουμε σε όλα μας τα προϊόντα, ότι δημιουργείται από τις ανάγκες, λειτουργεί αυτόματα, διαχείει την πληροφορία.
01:55Άρα αυτό που λέμε ο μαχητής του μέλλοντος να μπορεί να λαμβάνει την πληροφορία όταν τη θέλει, όπου τη θέλει, χωρίς να χρειάζεται να είναι ο άμεσος χειριστής ενός μία επαδρομένο μέσου.
02:05Παράδειγμα, όταν επιχειρεί ο μαχητής μπορεί να λάβει την πληροφορία από το μία επαδρομένο μέσο για ένα στόχο και να λάβει και την εικόνα σε πραγματικό χρόνο.
02:13Το ίδιο και οι συνάδελφοι του στο πεδίο.
02:16Χωρίς να απαιτεί ο χειριστής την απογείωση, την προσγείωση του από ένα κινούμενο όχημα ή πλατφόρμα, ας το πούμε έτσι.
02:22Είναι απλό το μέσο, ακόμα χειρότερα.
02:24Άρα αυτό λοιπόν που θέλουμε να κάνουμε είναι με την τεχνολογία και την καινοτομία αυτή, πέραν της διασύνδεσης ή της αυτόματης ροήσης πληροφορίας εκεί που πρέπει να πάει,
02:35να μπορεί αυτόνομα να πλοηγηθεί σε μία κατάσταση απογείωσης και προσγείωσης σημεία ή σεναρίων, τακτικών σεναρίων,
02:41το οποίο του έχει θέσει ο αρχικός χειριστής του ή ο προγραμματιστής του, να το πούμε έτσι,
02:46και να φέρεις πέρα στην αποστολή του χωρίς οι άνθρωποι, που είναι και οι πιο σημαντικοί στην Ολυπώδηση, να ασχολούνται, να απασχολούνται με αυτή την εργασία.
02:59Το στίχημα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι αν θα καταφέρει να κάνει το επόμενο βήμα και να αξιοποιεί στην ευκαιρία που της δίνεται.

Recommended